top of page

בדיקות גנטית לשם בדיקת קשרי משפחה/עו"ד ניסן יזרסקי

 

במדינת ישראל, אשר חוקיה, בין היתר, מושרשים על ההלכה היהודית, מבוצעות בדיקות גנטיות לטובת שיוך קשרי משפחה באמצעות חוק מידע גנטי, תשס"א-2000 (להלן: "החוק") ותקנות מידע גנטי (עריכת בדיקה גנטית לקשרי משפחה, תיעוד ושמירת תוצאותיה), תש"ע-2010 (להלן: ה"תקנות").

החוק נועד לכלל המקרים הנדרשים לבדיקה גנטית, מאיתור מחלות גנטיות ועד לשמירה על המידע הגנטי ועוד, אך בתנאי שהבדיקה גנטית תבוצע באמצעות צו מערכאה משפטית מוסמכת.

בענייננו, בדיקה גנטית לשם בדיקת קשרי משפחה, או כפי שמכונה היא ב"שפת העם", בדיקת אבהות, מבוצעת בהתאם לתקנות.

הבדיקה הגנטית כשלעצמה ותוצאותיה חסויות ומוגנות בדין ואין כל קשר לדתו של מי מהורי היילוד לשם יישום הוראות החוק, על תקנותיו, לביצוע הבדיקה על פי מתן צו מהערכאה המוסמכת.

על אף החזקה המקובלת שהאם, הנושאת בקרבה את היילוד במסגרת ההיריון, הינה אם היילוד, תידרש האם, במסגרת הבדיקות שיתבצעו, ומעבר למתן הסכמתה לבדיקת היילוד, לבצע גם היא בדיקה גנטית.

רוב המקרים הנדרשים לבדיקות גנטיות בענייננו הם מקרים של הבאת ילד לעולם עם אדם שאינו תושב ישראל, או במסגרת פונדקאות חו"ל ועל כן, במידה וכלל הצדדים לא נמצאים בארץ, במסגרת הצו של הערכאה השיפוטית, תתבצע הבדיקה למי מהצדדים בחו"ל, במסגרת הקונסוליה הישראלית במדינה הספציפית וזאת באמצעות נוהל חו"ל של משרד החוץ.

ההליך המשפטי הוא למתן פסק דין הצהרתי, הליך רגיש אשר מטופל על ידי היחידה לקשרי משפחה במשרד המשפטים.

רק לאחר שיתקבלו התוצאות של הבדיקה מהמכון המוסמך שמונה ע"י בית המשפט, יינתן פסק הדין הצהרתי המצביע על שיווך לקשר משפחתי, אשר יש בו בכדי ליתן זכויות ו/או חובות למי מהצדדים, כולל היילוד – לדוגמא מתן אזרחות ישראלית ליילוד, במידה ומי מהוריו הינם אזרחים ישראלים, או הכרח בתשלום מזונות לאם היילוד, במידה והוצהר אב היילוד חרף אי הכרתו ביילוד ועוד.

לאור האמור ובנסיבות מובנות, יש לבצע את ההליך המשפטי באופן רגיש, חסוי ומהיר וזאת בכדי שיפתחו למי מהצדדים ואף ליילוד, אופציות עתידיות כזכויות המגיעות להם על פי הדין.

משרדנו מתמחה בנושא ייצוג והגשת תביעות גנטיות לשם בדיקת קשרי משפחה, ולכל בירור או ייעוץ הנכם מוזמנים ליצור קשר.

bottom of page